Verlies & Rouwtherapie

Verlies & Rouwtherapie

Rouw is de achterkant van liefde

Over het verlies en verdriet in je leven heb je niks te zeggen, maar wel hoe je ermee omgaat

Wat is Verlies en rouwtherapie ?

Rouw en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met ons leven. Iedereen krijgt in zijn leven met verlies te maken. Vaak wordt bij rouw en verlies gedacht aan het overlijden van een dierbare. Er zijn echter vele vormen van verlies, zoals het verlies van werk, relatie, gezondheid, woning, toekomstidealen en het gevoel van veiligheid.

Soms komt het verlies onverwacht of zie je het al een poos aankomen. Het doet hoe dan ook pijn en brengt je uit evenwicht. Wanneer je vastloopt in de verwerking van een verlieservaring of schokkende gebeurtenis, dan ondersteunt rouw- en verliestherapie om weer balans te vinden in je leven.

Rouw is een normale, gezonde reactie op verlies. Verlies en rouw zijn onlosmakelijk verbonden met liefde en verbondenheid. Het schrijnende gemis van dat wat niet meer is. Hoe dierbaarder en dichterbij, hoe groter de impact is. Verliezen kan heel ingrijpend zijn en rouwen om verlies is hard werken, ook wel ‘rouwarbeid’ genoemd.

Bij rouw en verlies kan je diverse psychische en/of lichamelijke klachten ervaren. Het rouwproces doorloopt een aantal fases. Als rouw- en verliestherapeut kan ik je hierbij ondersteunen. Ik leer je om te gaan met emoties en cognities die een probleem kunnen geven in het rouwproces. Gelukkig hoef je rouwen niet alleen te doen. Ik kan je ondersteunen bij het integreren van het verlies in je leven. 

Rouw- en verliestherapie kan individueel of met meerdere gezins- of familieleden tegelijk plaats vinden. In deze gesprekken krijgt het verlies, verdriet en de rouw alle ruimte. We gaan samen in gesprek wat het verlies en verdriet met een ieder doet. Dit helpt om samen de werkelijkheid onder ogen te zien. Voor alle emoties is er ruimte en aandacht. Het leven is zo totaal anders geworden en hoe ga je hiermee om. Dit gezamenlijk onder begeleiding delen en ervaren maakt het verdriet vaak langzaam maar zeker beheersbaar.

Ik begeleid je bij rouw en verlies in de omgeving van Wassenaar. Dat doe ik bij voorkeur buiten in de natuur, omdat ik ervaar dat de natuur en de beweging helpend zijn. We gaan op zoek naar een nieuwe balans tussen kwetsbaarheid en kracht.

De Transitie- en verliescirkel

De essentie van de Transitie- en verliescirkel (George Kohlrieser, Riet Fiddelaers en anderen) is dat het een cyclisch patroon is hoe we ons verhouden tot andere mensen en tot zaken die van ons van belang zijn. In elke nieuwe relatie zit een herhaling van thema’s uit eerdere relaties. In de cirkel komen deze thema’s terug, omdat er bij veranderingen altijd sprake is van verlies en afscheid.

Bij de therapie maak ik vaak gebruik van de Transitie- en verliescirkel. Het is een hulpmiddel om de verschillende stadia van rouw aan te geven. In een gezond rouwproces doorloop je alle thema’s: welkom, hechten, intimiteit, afscheid nemen, rouw en betekenis geven. Aan de hand van de Verliescirkel wordt duidelijk waar in het proces jij vastloopt. De mate van hechting komt terug in het rouwproces. Verlies en hechting kan je nooit los van elkaar zien. Verlies staat aan de ene kant en hechting aan de andere kant. Door dit proces weer op gang te brengen, doorloop je alsnog alle fasen. En dan kun je je leven opnieuw welkom heten.

We nemen het verlies mee in ons hart. Je bent het zeker niet vergeten, maar het belet je niet meer om verder te gaan. Hiermee is de cirkel rond. Deze cirkel is van toepassing voor iemand die goed gehecht is. Iemand die heeft geleerd in het leven op een goede manier met zijn emoties om te gaan.  De cirkel van verstoorde rouw is geplaatst in de verliescirkel, zodat je op een duidelijke manier kan zien, waar het rouwproces vastloopt. Dit proces leg ik verder uit in mijn Blog.

Dit hele proces wordt weergegeven in een verliescirkel bestaande uit de volgende 6 elementen:

Nicole Kroon

Over Mij

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

Over Atmalila

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. 

Contact

  1. Welkom: contact maken begint met welkom heten. Welkom is de start van elk contact en ook meteen de eerste indruk, hoe ben je als baby welkom geheten in het leven.
  2. Hechten: zoeken naar verbinding, vanuit vertrouwen anderen dichterbij laten komen.
  3. Intimiteit: in hoeverre durf je je open stellen en je verdriet en emoties toe te laten.                                    
  4. Afscheid: verlies is de keerzijde van de medaille, de achterkant van liefde. Alles waar we aan gehecht zijn en ons mee verbinden kunnen we verliezen. Dit raakt diep van binnen in je hart.
  5. Rouwen: is het omgaan met een totaal van gevoelens, gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gedrag dat kan ontstaan wanneer, vrijwillig of gedwongen, afscheid genomen wordt van iets waarmee, of iemand met wie een betekenisvolle relatie werd onderhouden.                                                  
  6. Zingeving: het verlies wordt verweven in het leven. Je neemt het mee en weet dat het van tijd tot tijd weer in volle hevigheid voelbaar kan zijn. Verdriet, gemis en verlangen komt en gaat.

Wil je meer weten over de voordelen van Verlies & Rouwtherapie?

Verlies kent vele vormen

  • Verlies van lichamelijke en geestelijke gezondheid 

  • Levend verlies bij hersenschade (bijv. Alzheimer, Dementie, CVA)

  • Verlies na beëindiging van een partnerrelatie of vriendschap

  • Verlies van verwachting of toekomstperspectief, bijvoorbeeld na een miskraam of bij ongewenste kinderloosheid

  • Verlies door overlijden van een dierbare

  • Verlies door verbroken contact met een gezinslid

  • Verlies door ongewenst kinderloos zijn

  • Verlies door/bij overgangen van levensfases

  • Verlies van werk, ontslag, arbeidsongeschiktheid of na pensionering.
  • Verlies van vertrouwde omgeving door verhuizing of vlucht
  • Verlies van idealen of toekomstperspectief
  • Verlies van veiligheid
  • Verlies door grensoverschrijdend gedrag
  • Verlies van identiteit
  • Verlies van gekend te zijn en erbij te mogen horen
  • Verlies van een betekenisvol huisdier
  • Verlies van belangrijke materie